Dag 9: van Baga Gazriin Chuluu naar de Gobi
Door: Bea
Blijf op de hoogte en volg Bea
11 September 2017 | Mongolië, Ulaanbaatar
We beginnen de dag vandaag heerlijk uitgeslapen. Wat heb ik lekker geslapen. En dat in een tent. In die kou. Oh men het was echt freeeeezing koud en ik had zeer weinig gedronken die avond, in de hoop dat ik niet naar de wc zou hoeven 's nachts. En goddank gebeurde dat ook niet want het was in de ochtend aardig lastig om m'n heerlijk warme bedje uit te moeten, de kou in. Uiteindelijk moet dat dan toch want na het ontbijt stond ons een rit van maar liefst 380 km te wachten. Eigenlijk zonder echte highlights, buiten natuurlijk de schitterende omgeving waar je wel flink wat uren doorheen rijdt. Hoe langer we reden, hoe warmer het werd. Ik kan wel zeggen dat we van rond de 15 graden nu weer in de 30 graden zitten. Zo blijf je outfits wisselen…zucht. Gelukkig heb ik een hele tas vol met kekke kleding dus daar zal het niet aan liggen.
We merken ook dat kamelen ons favoriete fotografie dieren zijn want zo'n beetje bij elke kamelen-colone die de weg oversteekt, roepen wij: stooooop picture! Na wat oefenen levert het mooie plaatjes op. Wat koeien bij ons zijn, zijn kamelen hier. Dus ze zullen wel denken.
Verder kan ik natuurlijk wederom niet om het desolate landschap heen. Eens in de zoveel tijd een ger kampje en dan weer een benzine stationnetje…en soms gaat er ook een herder op zijn motor voorbij. Een herder die met zijn tijd mee gaat zal ik maar zeggen. Het is zo anders dan in ons dichtbevolkte Nederland. Hier is het alles behalve dichtbevolkt…zo wijds. Zo ruim. En vooral zooo mooi.
De rest van de tijd leest moeders een boek en zit ik voornamelijk te knikkebollen. Ik houd het in auto's nooit lang vol als ik niet hoef te rijden. En ook nu heb ik wat kleine tukkies gedaan.
Aan het eind van de dag kwamen we alsnog echt wel vermoeid aan in ons tweede gerkamp. Werkelijk prachtig gelegen…op een erf met boompjes eromheen (enige boompjes in de wijde omtrek) en uitzicht op een gebergte. We zetten onze spullen meteen in de ger en pakken de camera's om met het avondzonnetje nog wat moois te schieten.
Om half zeven schuiven we aan voor het eten…rijst met vlees en groente (what else is new) en daarna doet moeders de foto's en verdwijn ik naar het badhuis. Een stuk eenvoudiger dan gisteren. Zouden we the best of the bunch al gehad hebben? Hope not ;-) Uiteraard ben ik geen doorgewinterde kampeerster dus toen ik al halfnaakt in het badhuis stond, bedacht ik me dat ik mijn toiletspullen in de ger had laten liggen. Een klein vloekmomentje kon niet uitblijven en dus kleedde ik mij gedwee weer aan en strompelde (wel met zaklamp deze keer) terug naar de ger voor mijn toiletspullen. Ik douchte onder de miezerstraal en kleedde me gauw weer aan. Inmiddels was het donker en ook nu keek ik maar weer omhoog om de schitterende sterrenhemel te kunnen zien. Mijn vloekmomentje van zojuist was alweer vergeten. Met al die raffinaderijen aan mijn overkantje heb ik zoveel lichtvervuiling dat ik mijn sterrenhemels niet veel helderder ga krijgen dan hier. Mooooooi!
Eenmaal terug in de tent euhh ger…zit ik dit verslag te typen en is moeders douchen toen ik links iets zag bewegen in mijn ooghoek. Jahoor. Ik heb het gejinxed. Vandaag zei ik nog tegen mamma: ik heb nog nooit in mijn leven zóveel muizen gezien als hier. En wie zit er pontificaal voor mijn neus: Mickey Mouse! Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Ik zette het maar op een gillen en dáááág muis. En ook dáááág nachtrust. Hmm. En we moeten morgen om zes uur op. Waaaah.
Okee nou ik ga zo toch maar een poging doen. See you tomorrow!
29 September 2017 - 10:19
Mo: